De bouw gaat van start

Op 27 september 2019 heeft de landmeter van de gemeente Almere de plaats van de Tiny Church uitgemeten. Samen met Wijnand Vermeulen en Anne de Vries hebben we bouwplanken geplaatst.Het gaat gebeuren!

Rond de bouwplaats komen bouwhekken. De kerk op wielen dient als bouwkeet

Op 7 oktober werd een begin gemaakt met het timmeren van de bekisting voor de fundering. Precisie werk, want het moet wel zuiver rond worden. Een verrassend telefoontje maakt dat we het werk moeten afbreken: de heier vraagt of hij morgen al kan heien, omdat er een karwei is uitgevallen. Dat is prachtig natuurlijk, maar het overvalt ons ook. Kunnen we nog een beetje een feestje maken van het slaan van de eerste paal? Om drie uur zijn we op de bouwplaats, want er moeten nog piketten worden gezet waar de palen moeten komen. Omroep Flevoland wordt gebeld. Misschien kunnen ze nog langs komen. De opzichter van de gemeente moet toestemming geven. Kortom er moet opeens een heleboel geregeld worden. Maar rond vier uur hebben we de bevestiging: het feest kan doorgaan: op 8 oktober wordt geheid

De bekisting voor de funderingsbalk

De funderingsbalk is 50 x 50 cm en heeft een diameter van 8.20m. Op de balk komt een rail waarop de wielen draaien De fundering heeft vier spaken naar het middelpunt. Daar komt een lager die het draaipunt vormt.

De eerste paal

Rond halftien verzamelden de eerste mensen zich bij het bouwterrein. Dan een telefoontje van de heier: het wordt wat later. Gelukkig hebben we de sleutel van het Klokhuis. Daar is het lekker warm en laat de koffie met appelgebak zich goed smaken. Om 11.00uur arriveert de vrachtwagen met heipalen. Maar hij parkeert op de verkeerde plek. Pieter rijdt mee om de weg te wijzen naar de juiste locatie. De 9 palen zijn vlot gelost. En dan om even voor 12 arriveert de dieplader met de heistelling. Inmiddels is er een gezellige groep belangstellenden.
De eerste paal is nog even proberen, maar bij de tweede paal wordt het officieel. Pieter spreekt een gebed en een zegen uit en dan wordt bij de klappen van de heistelling een toost uitgebracht. De eerste paal van de Tiny Church is een feit. Iedereen is het er over eens dat het een stevig fundament wordt. Al vraag ook iemand zich af “Je moet natuurlijk niet op zand bouwen, maar heb je voor zo’n klein kerkje echt zoveel rots nodig?” Om 3 uur is het werk klaar. Een gedenkwaardige dag. Een van de aanwezigen zei “Zeg maar eerlijk, waar het op staat: het is een wonder”. En ik denk dat ze gelijk heeft

De bouwput is uitgegraven
De bekisting wordt gesteld

De palen worden gekopt
In het midden komt een poer voor het draaipu

Als de bekisting klaar is, moet de wapening gevlochten worden. Ook dat is vrijwilligers werk.

Intussen wordt in een constructiebedrijf het staalwerk gemaakt waarop de Tiny Church moet draaien

De bekisting is klaar en dus kan er beton gestort worden

De betonmolen komt smorgens om 7 uur
Na gedane arbeid is het goed rusten
Het is even hard werken
op de funderingsbalk komt een grondkering (daarachter komen de wielen met de staalconstructie)
Maar het resultaat mag er wezen
Bij het storten van de grondkering gaat het mis
de bekisting scheurt op twee plaatsen open en er gaat 2 m3 beton verloren

Er wordt keihard gewerkt om de bekisting weer in orde te maken. En kan er nieuw beton besteld worden.

De tweede keer gaat het zonder problemen
27 november 2019: de bekisting gaat er af
Het resultaat mag er wezen

Het is een goed en stevig fundament geworden