De Opbouw

De Tiny Church wordt opgetrokken in houtskeletbouw (een raamwerk van balken, met aan beide kanten houtvezelplaten. De wand bestaat uit 16 segmenten. Die worden geprefabriceerd in de stal van de familie van Baren in Almere haven.

Daar zijn dus heel veel balken voor nodig en heel veel plaatmateriaal

Voor de wandsegmenten is een mal gemaakt om de afstand van de balken gelijk te houden

er zijn 16 segmenten
Het langste segment is 7 meter
9 van de 16 segmenten liggen klaar

Vertraging

We hoopten even dat de Tiny Church voor de Kerst wind en waterdicht kon zijn. Maar dat was te hoog gegrepen. In de klei zakt het regenwater niet weg, waardoor de bouwplaats een verschrikkelijke modderbende is. Door de regen van de afgelopen week is het werk nu helemaal onmogelijk: er staat wel 20 cm water in de bouwput.

Dus werd besloten om het tot het eind van het jaar wat rustiger aan te doen. Dat betekent niet dat er niks gebeurt. Maar er is veel werk gedaan waarmee weinig zichtbare vooruitgang wordt geboekt. Dat geldt natuurlijk in de eerste plaats voor de fundering. Daar is straks helemaal niks meer van te zien

Rond de fundering werd een drainagebuis gelegd. Die buis moest in een grindbed komen. Thomas en Sek (twee asielzoekers uit het AZC in Almere) hebben samen met Crolus zo’n 4 m3 grind in de gleuf naast de fundering geschept. Daarna was het een hele dag hard werken om met een kleine graafmachine de grond rond de fundering weer aan te vullen. Afgelopen woensdag werd met 6 M3 zand een zandbed gemaakt voor het toekomstig pad rond de Tiny Church.

Ook het staalwerk waarop de Tiny Church zal draaien is straaks helemaal aan het oog onttrokken. Wijnands en Pieter hebben met een spaak van het draaiplateau, het middenlager en een bokwiel getest of de alles zal gaan passen in de fundering. De uitkomst stemde vreugdevol: verticaal was de speling minder dan een halve centimeter horizontaal scheelde het ongeveer een centimeter, maar blijven we ruim binnen de vereiste grenzen.

Intussen ligt in de stal van Van Baren in Almere Haven het grootste deel van de onderdelen van de Tiny Church te wachten om gemonteerd te worden. De 16 wandsegmenten zijn klaar. De Taartpunten voor de houten vloer zijn gezaagd. Kozijnen en deuren zijn gearriveerd. Afgelopen vrijdag werd het staalwerk gebracht. Gelukkig waren er heel wat helpende handen om te lossen, want het is wel een heel gewichtige constructie

In het nieuwe jaar zijn we met frisse moed verder gegaan met de bouw van de Tiny Church. Om de moed bij de werkers erin te houden kregen ze op 6 januari een feestelijke lunch aangeboden.

– Het staalwerk voor de draaiconstructie is gereed. In de stal werd getest of alles goed paste, vervolgens werden de houten vloerdelen en vloerplaten op maat gemaakt.

Het stalen wiel en de houten vloerbalken .

– de wanden werden geprefabriceerd. De wand bestaat uit 16 segmenten. Die liggen klaar om naar de bouwplaats getransporteerd te worden.

– de 5delige vouwpui arriveerde

De glazen vouwwand

– de drainage en de riolering werden aangesloten.

Riool en drainage worden aangesloten

Aaansluiting van de drainage was wel nodig….

want het was een vreselijk geploeter in de modder

– er werd een bron geslagen (Het was eigenlijk de bedoeling dat regenwater zou worden opgevangen en gezuiverd. Probleem: omdat de Tiny Church een publieke functie heeft, moet het water dat uit de kraan komt, voldoen aan het drinkwaterbesluit. Dat houdt o.a. in dat het water maandelijks gecontroleerd moet worden op een hele reeks van stoffen die. Die controle kost duizenden euro’s per jaar. Dat is dus niet zo handig, dus toch maar aansluiten op het waterleidingnet. Helaas: het dichtstbijzijnde aansluitpunt ligt op ruim 180 meter afstand. Aansluitkosten zouden bijna € 5500,– bedragen. Dus besloten we om een bron te laten slaan. Het bronwater zal worden gebruikt voor toiletspoeling en afwassen. Bij de kranen komt een bordje: geen drinkwater! Voor thee, koffie en drinkwater zullen we een flessenabonnement nemen.)

Voor de watervoorziening wordt een bron “gepulst”

De rails waarop de Tiny Church gaat draaien werd computergestuurd uit twee centimeter dik staal gesneden. De rails bestaat uit 8 segmenten. 5 segmenten vormen ook een tandheugel, waarin het tandwiel aangrijpt om de Tiny Church te laten draaien.

De rails en de tandheugel zijn gemonteerd

– Vrijdag 31 januari werd de stalen draaiconstructie gemonteerd en konden we draaimolen spelen. Op een plek sleepte het wiel langs de betonnen grondkering. Dat hebben we maandag 3 februari verholpen.

De eerste spaak van het wiel draait soepel over de rails

Nog een rondje, nog een rondje….

Op woensdag 4 en donderdag 6 februari gaan we de vloer monteren. En als het weer mee zit, komt maandag 10 februari een vrachtauto met hijskraan om de wanden en het dak te monteren. Als alles goed gaat, is de Tiny Church eind februari wind- en waterdicht.

Door de storm moest worden uitgesteld, maar op vrijdag 14 februari ging het toch van start. En dit was het resultaat van een dag hard werken. Omroep Flevoland maakte opnames. Hier kun je het verslag bekijken.