Opbouw (vervolg)

De tiny church begint vorm te krijgen. De wanden staan overeind. De dakbalken en de dakplaten liggen erop. Als het een paar dagen droog is kan de dakbedekking erop. In de week van 1 t/m 7 maart werden de deuren gemonteerd. Als de dakbedekking erop ligt, kan de binnenafwerking beginnen. Wel was er ook een vervelend akkefietje: er werd in gebroken in de Kerk op Wielen, die als opslag dienst doet. Er werd voor ruim € 2000,00 gereedschap en spullen gestolen. Dus toch nog maar eens bedelen, in de hoop dat goede gevers helpen om deze tegenslag te boven te komen.

De dakbalken liggen er op
De dakplaten liggen erop
De vouwpui klaar voor transport
Het kozijn zit er in

De Corona-crisis heeft ook invloed op de voortgang van de bouw. Opening met Pinksterfeest is niet meer haalbaar. Toch boeken we nog steeds vooruitgang. In de afgelopen twee weken hebben we de gevelbekleding gemonteerd. Het resultaat is schitterend. Helaas was er niet genoeg hout (Er was meer uitval en zaagverlies dan we op gerekend hadden. Er moest dus hout worden bijgekocht. Omdat het om een kleine partij ging werd geschaafd hout heel duur. Dus hebben we ruw gezaagd hout gekocht en met de aanhangwagen uit Deurne opgehaald. Afgelopen zaterdag (18 april) hebben we dat hout in de werkplaats van de Fa. Albert Vree & co samen met Wim Vree geschaafd. Maandag zullen we ronde kantjes frezen en de planken in de olie zetten. Dan kunnen we dinsdag de rest van de gevelbekleding monteren en is de buitenkant klaar. Dan beginnen we met de installaties en de afwerking van de binnenkant.

Wim Vree schaaft het hout voor ons.
Het resultaat is schitterend

De laatste loodjes! De bouw van de Tiny Church komt nu echt in de laatste fase. De buitenkant is klaar. Komende week worden afspraken gemaakt voor de terreinafwerking. Alle energie wordt nu in de binnenafwerking gestoken. De wanden voor wc, entree en keukentje staan er. Afgelopen week werd de wandbekleding bevestigd. De lichte populieren triplexplaten geven een prachtig ruimtelijk effect. In de komende week moeten de plafondplaten worden bevestigd. Dat wordt nog een hele klus.

Wand voor entree,wc en keuken
Leidingen wc en keuken
spoelunit
Voor de stevigheid van de Tiny Church moesten er OSB-platen op de binnenkant. Het was een heel karwei om die platen rond te buigen
De OSB-platen worden bedekt met populieren triplex

De installaties zijn nog een heel werk. De leidingen voor de verlichting en de stopcontacten liggen er. In de technische ruimte (boven de wc en de keuken) staat het voorraadvat voor de zonneboiler en de luchtverwarmer met warmte-terug-win ventilator. Als die zijn aangesloten, moet de elektrische energiecentrale (met accu’s en regelaars) naar boven gehesen worden. Dan komt er nog een belangrijk karwei op het dak: de bevestiging van de zonnepanelen en de collector voor de zonneboiler.

Boven entree, wc en keuken komt de technische ruimte
Het boilervat weegt leeg al zo’n 190 kg
De luchtverwarmer met warmte-terug-win ventilator staat ook al op z’n plek
De leidingen liggen er, de eerste schakelaars zijn gemonteerd.

Ook onder de vloer moet nog het nodige gebeuren. De Tiny Church kan al wel draaien, maar de computer en de schakelaars voor de besturing die moet zorgen dat de kerk met de snelheid van de klok met de zon meedraait, moeten nog worden geinstalleerd.

En als dat allemaal klaar is komt het laatste: de inrichting: vloerbedekking tafels en stoelen. Ik ben een onverbeterlijke optimist en schat vaak de dingen te rooskleurig in. De planning komt vaak anders uit, maar ik hoop dat we eind juli kunnen zeggen dat de Tiny Church klaar is. Reken dus maar dat in september de feestelijke opening plaatsvindt.

Er wordt ook al aan de inrichting gewerkt. Er werde tweede hands klaptafels op de kop getikt. In prima staat, maar de bladen moesten wel geschuurd en gelakt worden.
Dat kon weer mooi in de stal van Van Baren gebeuren

Mijn optimisme speelt ook parten bij de schatting van de kosten. Juist in de laatste fase sta ik telkens weer verbaasd hoeveel geld we kwijt zijn aan talloze kleine dingen die even bij de Gamma of de Bouwmaat worden gehaald: schroeven, fittingen voor de waterleiding, schakelaars en stopcontacten, slangen en roosters voor de ventilatie en verwarming enz. enz. En dan komen er nog een paar flinke uitgaven voor stoelen en vloerbedekking.

Afwerking

De gevelbekleding wordt nog een keer in de olie gezet
Ventilatiesysteem monteren
Verlichting is gemonteerd
PVC-vloer wordt gelegd
De bestrating wordt gelegd
De voordeur netjes in de verf
De eerste stoelen en tafels
De Tiny Church staat er prachtig bij. Nog een paar kleine dingetjes en dan is ie echt helemaal klaar